راهکارهای افزایش عزت نفس در بزرگسالان

این مقاله رو برای دوستاتون بفرستید:

واتس‌اپ
تلگرام
توییتر
ایمیل
راهکارهای افزایش عزت نفس در بزرگسالان

تحقیقات جدید نشان می‌دهند که عزت نفس را می‌توان یکی از زیرساخت های مهم و شالوده اساسی ساختار روانی فرد در تمامی دوره های زندگی اعم از کودکی ، نوجوانی ، بزرگسالی و سالمندی به شمار آورد . در این مقاله بر آنیم که نقش اساسی این مفهوم بنیادی را در بزرگسالی مورد بررسی قرار دهیم ، دوره ای برای انسان ها بیشترین تاثیرگذاری را در شکل دهی و اصلاح شخصیت خود و حتی اطرافیان دارد .

چرا عزت نفس در بزرگسالی اهمیت دارد ؟

افزایش و تقویت عزت نفس در بزرگسالی با سلامت فکری و روانی فردی ، خانوادگی و اجتماعی ارتباط دارد . برای افزایش عزت نفس در برهه زندگی باید افکار و رفتارهایی خاص را تمرین کنیم و همین تمرین ها به مرور زمان می‌توانند رفتارهایی را در ما نهادینه کنند . دراصل همین رفتارهایی که باعث تقویت حرمت نفس می‌شوند ، با گذشت زمان می‌توانند چرخه ای را به وجود آورند که عزت نفس را تقویت کرده و عزت نفس تقویت شده نیز باعث تداوم این رفتارها و عمیق شدن اصول اخلاقی در رویه زندگی فرد می‌شود .

بزرگسالی دوره شکوفایی و تلاش مستمر برای زندگی است . در این دوره عمر افراد بالغ مسئول زندگی خود ، افراد با سن کمتر (فرزندانشان) و افراد با سن بیشتر (سالمندان) هستند و به همین خاطر است که عزت نفس به عنوان فاکتوری کلیدی نقش مهمی را بازی می‌کند . بهتر است با یک مثال اهمیت این موضوع را برایتان روشن سازم . فرد 35ساله ای را در نظر بگیرید که در کار و حرفه خود مهارت بالایی دارد ولی به علت پایین بودن حس خودارزشمندی و عزت نفس قادر به ارائه مهارت خود نیست ، به نظر شما این فرد در جلب نظر کارفرما برای گرفتن شغل موفق عمل خواهد کرد ؟ مطمئناٌ خیر …

تاثیر غیرقابل انکار عزت نفس در تمامی ابعاد زندگی اعم از ارتباطی ، اجتماعی ، فردی و …. هریک از ما را بر آن میدارد تا دغدغه بهبود و افزایش عزت نفس خود را داشته باشیم.

راهکارهای افزایش عزت نفس در بزرگسالان

هرچقدر که سن انسان بالاتر می رود ، احساس نیاز بیشتری به عزت نفس را در خود احساس می‌کند . هرچه یک فرد عزت نفس بالاتری داشته باشد می‌تواند در زندگی فردی ، خانوادگی و اجتماعی محبوبیت بالاتری داشته باشد و احترام و ارزش بیشتری در ارتباط با دیگران برای خود کسب کند.

یکی از اصلی ترین نیازها در یک فرد بزرگسال ، حس مقبولیت و مورد احترام قرار گرفتن است . هر فرد بزرگسالی دوست دارد که مورد احترام باشد و اینجاست که عزت نفس نمایان می‌شود ، زیرا فردی با عزت نفس پایین ، نمی‌تواند برای خود احترام بخرد . پیش شرط محترم بودن این است که ابتدا خود به دیگران احترام گذاریم . در واقع احترام متقابل یکی از بدوی ترین شروط انسانی لازم برای کسب عزت نفس است . تمام نکات ذکر شده اهمیت عزت نفس را در بالا بردن رضایت و لذت از زندگی نمایان می‌سازد.

در این بخش به بررسی و تمرین راهکارهایی برای تقویت عزت نفس در بزرگسالان و سنین بزرگسالی می‌پردازیم :

  1. به ظاهر خود اهمیت دهید : ظاهر هر فرد اولین چیزی است که در هنگام برخورد با دیگران به نظر می آید . همیشه باید سعی کنیم که ظاهری آراسته داشته باشیم و حتی اگر بحث ارتباط با دیگران هم درمیان نباشد ، باید به خود و ظاهرمان اهمیت دهیم ، زیرا با اهمیت دادن به ظاهرمان احساس با ارزش بودن می‌کنیم . لازم است که در برنامه روزانه خود زمانی را صرفا به خودمان اختصاص دهیم تا اولا خودمان راضی باشیم و احساس ارزشمندی بکنیم و ثانیا دیگران از ما احساس خوبی بگیرند . یک انسان مرتب و آراسته به بیننده حس خوب می‌دهد و تمایل صحبت و تبادل افکار و برقراری یک ارتباط سالم را در فرد ایجاد می‌کند .
  2. ارزش های زندگی خود را تعیین کنید : تعیین ارزش در زندگی و ارزشگذاری می‌تواند همچون نقشه راهی باشد که نشان دهد چه اصولی با ارزش های ما هماهنگی دارد و چه چیزهایی هماهنگ نیست . با تعیین ارزش ها راحت تر می‌توان تغییرات لازم را اعمال کرد و به مسیر هماهنگی رسید . همین هماهنگی رفتارها و ارزش های‌مان در زندگی به عزت مند شدن کمک شایانی می‌کند .
  3. یک مهارت مشخص کسب کنید : کسب یک مهارت مشخص نیاز به تمرین مداوم و منظم دارد . با کسب یک مهارت احساس رضایت به ما دست می‌دهد ، زیرا توانسته ایم کاری را انجام دهیم که شاید هرکسی به راحتی قادر به انجام آن نباشد . همین حس توانمندی و مهارت با بالابردن و افزایش حس ارزشمندی باعث تقویت عزت نفس می‌شود .
  4. کارهای داوطلبانه انجام دهید و به دیگران کمک کنید : کمک کردن به دیگران و حمایت داوطلبانه از آنها در ما حس ارزشمند بودن و مفید بودن ایجاد می‌کند و این رفتار همدلانه و این همراهی بدون انتظار ، حس خوب بودن و کارآمد بودن را در ما تقویت می‌کند . همین که آنقدر مفید بوده ام که توانسته ام گره از کار دیگری باز کنم و این یعنی ارزشمندی و ارزشمندی یعنی عزت نفس .
  5. روزانه ورزش کنید : ورزش نقش موثری در کنترل و مدیریت سلامتی دارد ، با ورزش می‌توانیم سلامت خود را پایدارتر کنیم . سلامت جسم ، نقش تاثیرگذاری در سلامت ذهن و عاطفه دارد و پژوهش های مختلف نیز تاثیرگذاری ورزش روزانه را در بالا بردن عزت نفس و به طور کلی سلامت روان مشخص کرده اند .
  6. اگر ممکن است و شرایطش را داریم ، حیوان خانگی داشته باشیم : نگهداری و مراقبت از یک حیوان خانگی به ما عشق بدون شرط میدهد و همین عشق بدون شرط نیاز ما به عشق و توجه را به شکل کاملی تامین میکند . این موجودات دوست داشتنی به محبت همیشگی ما نیاز دارند و مسئولیت پذیری و نگهداری از آنها در رشد ما تاثیری انکار نشدنی دارد . ( نکته ای که باید به آن توجه کنیم شرایط نگهداری حیوان خانگی است . اگر احساس می‌کنید حتی اندکی در نگهداری حیوانات به مشکل برمیخورید ، به سراغشان نروید ) .
  7. سفر کنید : انسان موجودی تغییر پذیر است و از یکنواختی و سکون خسته میشود . سفر و تغییر هرچقدر هم که کوتاه باشد با تغییری که ایجاد می‌کند برای روحیه مفید است . یک روز را با خانواده و دوستان به تفریح گذراندن ، انگیزه ما را افزایش داده و انرژی زیاد و مضاعفی برایمان به همراه می آورد .
  8. به خودتان برچسب منفی نزنید : بعضی افراد با ایجاد مشکل و یا اشتباهی که در رفتارشان رخ میدهد ، به خود برچسب منفی می‌زنند ” من چقدر احمق هستم ” یا ” من یاد نمی‌گیرم ” و … . نکته ای که باید به آن توجه کنیم این است که به جای این برچسب ها که باعث تخریب عزت نفسمان میشوند ، سعی کنیم با جملات مثبت و محبت آمیز ارزشمندی را در خود بالا ببریم .
  9. از روابطتان مراقبت کنید : افراد مهم زندگیتان را از یاد نبرید . عشق و محبت و زمان خود را به آنها اختصاص دهید و در پی این باشید که چگونه و با استفاده از چه روش ها وراهکارهایی می‌توانید ارتباط کامل تر و تجربه های لذت بخش تری داشته باشید . رضایت و خرسندی در روابط نزدیک و سازنده باعث میشود تا از زندگی لذت ببریم و دوست داشتنی بودن و به دنبال آن حس ارزشمندی را تجربه کنیم .
  10. توانایی هایتان را مشخص کنید و آنها را تقویت کنید : شناخت خود و شخصیتمان به شناسایی نقاط مثبت و منفی مان در زندگی کمک می‌کند . شناسایی نقاط مثبت و منفی زندگی مان این انگیزه را در ما ایجاد می‌کند تا نقاط مثبت را تقویت کرده و نقاط منفی را کمرنگ کنیم . تلاش در راه رسیدن به این اهداف باعث میشود به نقطه ای از خودشناسی برسیم که در تصمیم گیری هایمان قاطع باشیم و به دیگران اجازه سواستفاده از خود را ندهیم . در راستای رسیدن به این هدف توجه به این نکته ضروری است که امکان دارد در این مسیر شکست هم بخوریم . به یاد داشته باشید که هر شکستی درسی به دنبال دارد و شکست لازمه رشد و یادگیری است ، در نتیجه نباید از شکست ترسید بلکه باید از آن درس گرفت و در تجربه های بعدی از آن استفاده کرد .

همچنین بد نیست نگاهی به مقاله «راهکارهای افزایش عزت نفس» بیاندازید. در این پست به راهکارهای کلی تقویت عزت نفس (فارغ از بازه سنی) پرداخته ایم.

در پایان…

رسیدن به عزت نفس، راه نهایی رسیدن به آرامش حقیقی است. اگر به دنبال رسیدن به عزت نفس کامل و واقعی هستید، کافیست از آموزش های آکادمی زندگی بهره مند شوید.

آکادمی زندگی، مرجع تخصصی عزت نفس بوده و مقالات، پادکست ها و دوره های آموزشی رایگان و غیر رایگان ارزشمندی در این زمینه برای شما آماده کرده است. کافیست ما را دنبال کنید.

تقویت احساس ارزشمندی

دوره آموزشی پیشنهادی ما

این دوره مخصوص کسانی است که از دید دیگران خوب و ارزشمند به نظر می رسند اما در تنهایی خود را ارزشمند نمی دانند. بیایید ۷ساعت با ما همراه شوید تا احساس ناکافی بودن را برای ادامه زندگی با احساس ارزشمندی عوض کنیم.

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *