تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

این مقاله رو برای دوستاتون بفرستید:

واتس‌اپ
تلگرام
توییتر
ایمیل
تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

در زندگی روزمره ما اغلب از اصطلاحات «عزت نفس» و «اعتماد به نفس» استفاده می‌کنیم، اما آیا تفاوت این دو مفهوم را می‌دانیم؟ عزت نفس و اعتماد به نفس اصطلاحاتی هستند که در روانشناسی مورد مطالعه قرار می‌گیرند و هر کدام اثرات متفاوتی بر زندگی افراد می‌گذارند. در این مقاله به تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس می‌پردازیم و رابطه آنها را بررسی می‌کنیم. ما همچنین به عواملی که به تقویت این دو مفهوم کمک می‌کند را بررسی می‌کنیم.

فرق عزت نفس و اعتماد به نفس چیست؟

عزت نفس و اعتماد به نفس دو مفهوم متفاوت هستند، اما بسیاری از افراد این دو را با هم اشتباه می‌گیرند.

عزت نفس، ارزشی است که فرد به خود اختصاص می‌دهد و باور دارد که ارزشمند و لایق عشق و احترام است. عزت نفس به معنای قبول و احترام به خود است و از دیدگاه روانشناسی، بر پایه تجربه‌های گذشته، ارتباطات اجتماعی و دستاوردهای فرد شکل می‌گیرد. ( اگر مایل به یادگیری عزت نفس به صورت حرفه ای هستید، حتما صفحه روبرو رو دنبال کنید : آموزش عزت نفس )

در مقابل، اعتماد به نفس به میزان اطمینان و اعتقاد فرد به توانایی‌ها، مهارت‌ها و قدرت‌های خود اشاره دارد. اعتماد به نفس می‌تواند موجب افزایش انگیزه، پشتیبانی در مواجهه با چالش‌ها و ایجاد اعتماد در روابط اجتماعی شود.

۳ تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

در قسمت قبلی یک مقدمه در مورد فرق عزت نفس و اعتماد به نفس را باهم پیش بردیم! الان کمی عمیقتر به این موضوع می پردازیم:

۱. احساس توانمندی همان احساس ارزشمندی نیست!

اولین فرق عزت نفس و اعتماد به نفس که میخواهم عمیقتر به آن بپردازم را با یک مثال واقعی توضیح می دهم:معمولا اکثر مردم وقتی فردی را در حال خوب صحبت کردن می بینند از او به عنوان فرد با عزت نفس یاد می کنند و فکر می کنند که چه عزت نفسی داره!!! اما این تفکر نمی تواند قطعا درست باشد چون اعتماد به نفس یعنی مهارت داشتن در یک حوزه خاص.

منظور از مفهوم اعتماد به نفس این است که من در حوزه خاص و در انجام دادن فعالیتی خاص احساس توانمندی دارم. اما مفهوم عزت نفس یعنی داشتن یک احساس کلی نسبت به خود. احساس ارزشمندی و حس رضایت نسبت به تمامیت آنچه هستم. شاید خیلی از افراد موفق و ثروتمند را دیده اید که در مدیریت چند کارخانه بسیار عالی عمل می کنند اما یک دست لباس خوب برای خود تهیه نمی کنند. نمی خواهم دقیقا همین هست ولاغیر! اما به احتمال زیاد این فرد احساس توانمندی(اعتماد به نفس) در مدیریت دارد اما شاید خیلی در مورد خودش احساس ارزشمندی نمی کند.

پس بطور کلی اعتماد به نفس به مهارتها و توانایی های ما مربوط می شود و عزت نفس به احساس ارزشمندی خود.

۲. اعتماد به نفس جزئی است، عزت نفس کلی!

بگذارید دومین فرق عزت نفس و اعتماد به نفس را باز یک مثال جا بیاندازم! وقتی می گوییم حوزه ای خاص منظورمان این است که اگر کسی هنگام  صحبت کردن در جمع اعتماد به نفس خوبی دارد، لزوما نمی تواند در بین افرادی که از لحاظ مهارت یا مدرک از او بالاتر هستند خیلی با اعتماد به نفس صحبت کند یا اگر کسی خیلی خوب و با اعتماد به نفس در مورد پاکیزگی صحبت می کند، هیچ تضمینی نیست که خودش فیلتر سوخته سیگار خود را از پنجره ماشین بیرون نیایندازد. در واقع من می توانم با اعتماد به نفس بالا رانندگی کنم اما هیچ ضمانتی ندارد که در ساعت سه بامداد که چراغ راهنما قرمز است آن را رد نکنم. پس متوجه می شویم عزت نفس یک کل است نه یک جزء.

مرد سی ساله ای را می شناسم که در کودکی والدین او شدیداً اون را تحقیر و کنترل میکردند و با سرکوب کردن احساس ارزشمندی او مسبب ایجاد عقده ی شدید دیده نشدن در او شدند. حال که او به بلوغ رسیده درتمام فعالیت های شخصی و شغلی قصد دارد موفق شود که دیگران او را ببینند. حتما مردان و زنانی که همینطور هستند  را می شناسیم و شاید خودمان یکی از آنها باشیم.

۳. عزت نفس فنداسیون و ستون است، اعتماد به نفس نمای زیبا!

و اما رسیدیم به سومین و آخرین فرق عزت نفس و اعتماد به نفس، اگر وجود انسان را شبیه به ساختمان در نظر بگیریم. عزت نفس مستحکم ترین قسمت این بنا خواهد بود اما اعتماد به نفس یک نمای زیبا برای این ساختمان.حتما انسانهایی را دیده اید که نما ، شکل ظاهری و مدرک را زیبا می سازند اما از درون یک فرد کاملا غمگین و افسرده هستند.اکثر افراد به جای کار کردن روی ریشه و پایه به فکر عوض کردن میوه مصنوعی هستند. انسانهایی که بجای عزت نفس برای اعتماد به نفس هزینه می کنند دقیقا شبیه کسانی هستند که یک خانه زیبا را روی آب ساخته اند. تقویت عزت نفس به معنای واقعی کلمه از شما یک کوه می سازد.

تاثیر عزت نفس و اعتماد به نفس به رویارویی با مشکلات

 رابطه اعتماد به نفس و عزت نفس

اعتماد به نفس و عزت نفس دو مفهوم مرتبط هستند و تأثیرات قابل توجهی بر یکدیگر دارند. عزت نفس قوی می‌تواند اعتماد به نفس را تقویت کند و اعتماد به نفس قوی نیز می‌تواند عزت نفس را تقویت کند.

وقتی شما عزت نفس قوی دارید و به خودتان احترام می‌گذارید، اعتماد به نفستان نیز افزایش می‌یابد. به عبارت دیگر، ارتباط مثبتی بین این دو مفهوم وجود دارد. با داشتن اعتماد به نفس، خودتان را به توانایی‌ها و استعدادهایتان باور دارید و این باور به شما اعتماد می‌دهد که می‌توانید با چالش‌های زندگی مقابله کنید و موفقیت‌های بزرگی را برای خودتان بسازید.

تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس

 

 نکات پایانی و تیر آخر

در این مقاله تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس را به طور عمیق بیان کردیم و همچنین رابطه آن‌ها را در روانشناسی بررسی کردیم. امیدواریم که این بررسی به شما کمک کرده باشد تا بهتر بفهمید که چگونه این دو مفهوم می‌توانند در زندگی شما تأثیرگذار باشند.

اکنون، وقت آن شده که اقداماتی برای تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس خود انجام دهید. به خودتان احترام بگذارید. ممکن است در این راه با چالش‌ها و موانعی مواجه شوید، اما اقدام کنید.

بهتر است از این دو مفهوم در زندگی روزمره‌تان بهره‌برداری کنید و به دیگران هم کمک کنید تا عزت نفس و اعتماد به نفس خود را تقویت کنند. برای مواجهه با چالش‌ها و بهبود روابط اجتماعی، اعتماد به نفس لازم است و با داشتن عزت نفس، می‌توانید ارزشمندترین نسخه خود را به دیگران نشان دهید.

تقویت احساس ارزشمندی

دوره آموزشی پیشنهادی ما

این دوره مخصوص کسانی است که از دید دیگران خوب و ارزشمند به نظر می رسند اما در تنهایی خود را ارزشمند نمی دانند. بیایید ۷ساعت با ما همراه شوید تا احساس ناکافی بودن را برای ادامه زندگی با احساس ارزشمندی عوض کنیم.

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  1. عالی بود
    پیشنهاد می کنم در بعضی کلمات و اصطلاحات مهم عبارات یا کلمات انگلیسی آن را هم بیان بفرمایید