اغلب افراد ممکن است مفهوم عزت نفس و اعتمادبهنفس را با یکدیگر اشتباه بگیرند. عزت نفس مفهومی است که اغلب از آن غافل میشویم؛ چرا که بیشتر روی اعتمادبهنفس تمرکز میکنیم. اعتمادبهنفس به تسلط و اطمینان از یک مهارت خاص اشاره دارد. درحالی که عزت نفس معنای وسیعتر و والاتری دارد (قبلا در مقاله فرق عزت نفس و اعتماد به نفس صحبت کردم). عزت نفس میتواند به روابط و حتی زندگی ما روح ببخشد. عزت نفس پایین در رابطه، باعث شکستهای زیادی خواهد شد. هر نوع طرز تفکری که در مورد خود دارید و ارزشی که برای خودتان قائل هستید، عزت نفس شما را تشکیل میدهد. حال این ارزش و طرز تفکر میتواند مثبت باشد یا منفی! ممکن است همه ما انسانها انتقاداتی را از عملکرد و رفتار خود داشته باشیم، اما چیزی که باعث عزت نفس پایین در رابطه میشود، قضاوتهای منفی از خود است. تغییر باورهای منفی را مطالعه کنید
بارها در جاهای مختلف گفتیم که عزت نفس موضوعی نیست که بتوان از کنار آن به سادگی عبور کرد. عزت نفس پایین نه تنها روابط شما، بلکه زندگی روزمره شما را با چالشهای جدی مواجه خواهد کرد. نکته مهم در خصوص عزت نفس پایین در رابطه، عدم شناخت دلیل آن است. اغلب افرادی که عزت نفس پایینی دارند در تشخیص علل آن ناتوان هستند. با این حال اقدامات و راهحلهایی در راستای افزایش عزت نفس وجود دارند.
10 نشانه عزت نفس پایین در رابطه
اما نشانههای پایین بودن عزت نفس در رابطه کدامند؟ آیا راهی برای تقویت عزت نفس وجود دارد؟ در ادامه مطلب به بررسی این موضوع بسیار مهم خواهیم پرداخت. برای پی بردن به عزت نفس پایین در رابطه، باید برخی نشانههای مهم آن را پیدا کنید. برخی نشانهها در افرادی که عزت نفس پایینی دارند، بسیار مشهود است. شما کدامیک از این 8 نشانه را دارید؟
1. به شریک عاطفی خود اعتماد ندارید
ممکن است شما به وفاداری یا صداقت طرف مقابل اطمینان نداشته باشید. شاید مطمئن نیستید که طرف مقابل به شما حقیقت را میگوید یا این که دوست دارد با شما بماند! به همین دلیل ممکن است به برخی مسائل، از جمله ارتباط شریک عاطفی با همکاران یا سفرهای کاری او حسادت داشته باشید. عزت نفس پایین در رابطه، باعث ایجاد احساس ناامنی در شما میشود. همین موضوع سبب تحتالشعاع قرار گرفتن رابطه شما خواهد شد. چرا که کاهش عزت نفس، باعث بروز رفتارهای کنترلگری میشود.
به هر حال باید ارتباط بین دو طرف سالم باشد. کنترل رفتار طرف مقابل، باعث کاهش اطمینان و در نهایت از هم پاشیدن رابطه میشود. چرا که این کار ناراحتی، ناامنی و استرس طرف مقابل را به دنبال دارد. اگر به هر دلیلی اعتماد زیادی به طرف مقابلتان ندارید، احتمالا دچار عزت نفس پایین در رابطه هستید. عزت نفس پایین بر روی روابط عاطفی زنان تاثیر زیادی دارد.
2. از بیان مشکلات و نگرانیها ترس دارید
گاهی برخی مشکلات و نگرانیها را نمیتوان حتی با شریک عاطفی در میان گذاشت. این موضوع تا حدودی طبیعی است. با این حال اگر در مطرح کردن نگرانیها با شریک زندگی خود مشکل دارید، احتمالا عزت نفس پایینی دارید. چرا که از مهم بودن دغدغهها و نگرانیهای خود برای طرف مقابل اطمینان ندارید. منظور از نگرانیها، شامل مسائل ریز و درشت میشود. به هر حال برای داشتن رابطه عاطفی قوی و محکم، باید توانایی مطرح کردن مشکلات و نگرانیهای خود را داشته باشید.
البته ممکن است این موضوع به دلیل درونگرا بودن شما باشد. این موضوع باعث میشود که خیلی مسائل را از طرف مقابل مخفی کنید. باید توانایی تصمیمگیری در مورد مطرح کردن مشکلات با طرف مقابل را داشته باشید. شریک عاطفی شما حق دارد در مورد نگرانیها و دغدغههای شما مطلع باشد. در غیر این صورت ممکن است مشکلات زیادی به وجود بیاید. از طرف دیگر نگه داشتن بیش از حد مشکلات و مطرح نکردن آنها، باعث رنجیدن شما خواهد شد. اغلب مشکلات در روابط عاطفی از همین عدم بیان مشکلات آغاز میشود که ریشه در عزت نفس پایین در رابطه دارند. این نشانه بیشتر عزت نفس پایین روابط عاطفی مردان را نشان میدهد. البته ممکن است زنان نیز با این موضوع مواجه باشند.
3. از این که رها شوید میترسید!
اگر شما میترسید که توسط شریک عاطفی خود کنار گذاشته شوید، دچار عزت نفس پایین هستید. البته در این که هر فردی دوست دارد رابطه به نتیجه برسد شکی وجود ندارد، اما بحث بر سر ترس است. به هر حال ممکن است جدایی در هر رابطهای وجود داشته باشد. این نباید به معنای تنها ماندن شما برداشت شود. گاهی ترسها بسیار بزرگتر از موقعیت واقعی هستند. به همین دلیل منطقی نیست که خود را قصاص قبل از جنایت کنید! ترس از رها شدن ممکن است ابعاد مختلفی داشته باشد. گاهی اختلافات کوچک و جزئی، شما را از رها شدن میترساند.
ترس از رها شدن باعث میشود احساسات و نگرانیهای خود را هم نتوانید با شریک عاطفی خود در میان بگذارید. چرا که فکر میکنید با این کار طرف مقابل از شما بیزار خواهد شد. باید ابتدا خیال خود را راحت کنید که تنهایی آنچنان هم ترسناک و غیرقابل تحمل نیست! به هر حال همه ما دوست داریم روابطی را داشته باشیم، اما تنهایی هم ممکن است بخشی از زندگی ما باشد. عزت نفس پایین در رابطه، کنترل اوضاع را به دست میگیرد و شما را از رها شدن میترساند. نکته ترسناکتر، ورود به روابط برای ترس از تنها ماندن است که باید هر چه زودتر درمان شود!
4. بیش از حد به همه چیز فکر میکنید
اگر شما تمایل دارید که بیش از حد به موقعیتها فکر کنید، عزت نفس پایینی دارید. دلیل این امر احساس ناامنی در رابطه است که باعث میشود به موقعیتهای خاصی بیش از حد فکر کنید. حتی ممکن است تمایل داشته باشید که به بدترین سناریوها بیندیشید. این درحالی است که دوست شما در این موقعیت نظر کاملا متفاوتی دارد. به هر حال اگر در یک موقعیت یکسان دیدگاه شما منفی و طرف مقابل مثبت است، ذهن شما تمایل به منفیبافی دارد.
فرض کنید شما پیامی برای شریک عاطفی خود ارسال کردهاید و او بعد از گذشت 2 ساعت هنوز پاسخی نداده است. عزت نفس پایین در رابطه، باعث میشود که شما بدترین سناریوهای ممکن را در نظر داشته باشید. شاید این دیر پاسخ دادن را به مشکلات دیگر رابطه تعمیم بدهید. حتی ممکن است افکار منفی بدتری، مثل خیانت در ذهن شما شکل بگیرند. به هر حال بهتر است کمی دید منفی خود را نسبت به شریک زندگی کاهش دهید. این کار باعث تقویت عزت نفس شما در دراز مدت خواهد شد. پیشنهاد می کنم حتما تست وابستگی عاطفی را که به صورت آنلاین در دسترس است را بزنید
5. خودتان را با روابط قبلی شریکتان مقایسه میکنید
یکی از سمیترین رفتارها در روابط عاطفی، مقایسه خود با شرکای عاطفی قبلی طرف مقابل است. اگر به کرات این کار را انجام میدهید، عزت نفس بسیار پایینی دارید. به همین دلیل بهتر است بیش از اندازه روی روابط گذشته شریک عاطفی و جزئیات آن کنکاش نکنید. به هر حال همه انسانها گذشتهای دارند که ممکن است اشتباهاتی را هم در آن مرتکب شده باشند. این که شما به صورت کلی از گذشته طرف مقابل اطلاعات داشته باشید منطقی و موجه است، اما تمرکز بیش از حد روی جزئیات، باعث خراب شدن رابطه خواهد شد.
معمولا وقتی کمبودی را در خودتان احساس میکنید، تمایل به مقایسه با دیگران ایجاد خواهد شد. در این حالت احساس میکنید که نسبت به شرکای قبلی طرف مقابلتان، سطح بسیار پایینتری دارید. همین مسئله باعث ایجاد حس ناکافی بودن در شما خواهد شد. به همین دلیل تمایل دارید که طرف مقابل جزئیات بیشتری از روابط گذشته خود مطرح کند تا شما حس برتری در برخی معیارها داشته باشید. این دور باطل باعث میشود که بیشتر در گرداب عزت نفس پایین در رابطه فرو بروید!
6. پشت یک نقاب مخفی میشوید!
یکی از نشانههای بارز کاهش عزت نفس در رابطه عاطفی، وانمود کردن به شخصیتی است که آن را ندارید. البته این در مورد اولین ملاقات آشنایی صدق نمیکند. در قرار اول هر فردی دوست دارد که بهترین ورژن خود را برای طرف مقابل به نمایش بگذارد و این موضوع تا حدود زیادی طبیعی است. در حالت افراطی، شما دوست دارید دائما شخصیتی را از خود به نمایش بگذارید که نیستید! به بیان بهتر همیشه در حال نقش بازی کردن هستید.
فرض کنید شخص مورد علاقه شما علاقه زیادی به ورزش دارد. از طرف دیگر شما مطالعه و نوشتن را به ورزش ترجیح میدهید. با این حال برای این که خود را در دل طرف مقابل جا بدهید، دائما وانمود میکنید که شما هم عاشق ورزش کردن هستید. این کار فراتر از اغراق و بلوف زدن است!
7. حساسیت زیادی روی بازخوردها دارید
این که طرف مقابلتان چه فکری در مورد شما میکند، برایتان بیش از اندازه اهمیت دارد. البته که نظر طرف مقابل در مورد شما از اهمیت بالایی برخوردار است، اما نباید بیش از اندازه روی بازخوردها حساسیت نشان دهید. اگر روی بازخوردها حساسیت نشان دهید، ممکن است واکنشهای مثبت را هم به دید انتقاد و منفی تلقی کنید. بنابراین حساسیت روی بازخوردها، یکی از نشانههای بارز و مهم عزت نفس پایین در رابطه محسوب میشود. سعی کنید بازخوردها را با آغوش گرم بپذیرید و نکات مثبت آنها را ببینید.
8. خطوط قرمز خود را کنار گذاشتهاید
شاید زمانی در رابطه برسد که ببینید اغلب خطوط قرمز خود را کاملا کنار گذاشتهاید. این ناشی از عزت نفس پایین در رابطه شماست. به هر حال هر فردی خطوط قرمزی را در رابطه عاطفی خود دارد. وقتی شما عزت نفس پایینی دارید، بخاطر راضی نگهداشتن طرف مقابل به هر قیمتی، حاضر به عقبنشینی از خطوط قرمز خود میشوید. این موضوع نشان میدهد که همه چیز را در زندگی خود رها کردهاید و تمرکزتان را روی رابطه گذاشتهاید. باید تعادل صحیحی بین رابطه، کار و تفریح ایجاد شود. نباید بخاطر بودن در یک رابطه، همه مسائل و خطوط قرمز تحتالشعاع قرار بگیرند.
9. کنترل زیادی روی مسائل مختلف ندارید
اگر احساس میکنید که بسیاری از مسائل در رابطه عاطفی شما از کنترل خارج هستند، عزت نفس پایینی دارید. دلیل این امر شاید دید منفی شما نسبت به قابلیتها و مهارتهای خودتان است. شما به این باور نرسیدهاید که چه تاثیر شگرفی میتوانید روی مسائل مختلف داشته باشید. به همین دلیل همیشه احساس ناتوانی در حل مشکلات دارید. افزایش عزت نفس باعث بهبود کنترل مسائل خواهد شد و این هم به نوبه خود باعث تحکیم رابطه عاطفی شما میشود.
10. از این که شکست بخورید هراس دارید!
عزت نفس پایین در رابطه، باعث میشود که اعتماد کمتری به تواناییها و مهارتهای خود داشته باشید. به همین دلیل برای رسیدن به موفقیت شک دارید! با توجه به این که از شکست خوردن در موقعیتهای مختلف میترسید، ترجیح میدهید بسیاری از چالشها را انتخاب نکنید. همچنین ممکن است در موقعیتهای مختلف خیلی زود تسلیم شوید و ادامه ندهید. همه این نشانهها از پایین بودن عزت نفس شما خبر میدهند که باید خیلی زود مورد درمان قرار بگیرند. به هر حال پایین بودن عزت نفس ممکن است ضربات مهلکی را به رابطه عاطفی شما وارد کند.
سخن پایانی
یک رابطه عاطفی پایدار و شیرین، نیازمند عزت نفس در رابطه است. داشتن عزت نفس نه تنها در روابط، بلکه در بسیاری از موقعیتهای مختلف زندگی ضروری است. عزت نفس پایین در رابطه، باعث ایجاد مشکلات زیادی میشود. به همین دلیل اولین قدم شناسایی نشانههای پایین بودن عزت نفس و برطرف کردن آنهاست. به هر حال راههای زیادی برای بهبود و تقویت عزت نفس وجود دارد. تقویت عزت نفس به بهبود روابط و زندگی شما کمک زیادی میکند. اگر این علائم را دارید، نگران نباشید. با انجام برخی فعالیتها، میتوانید عزت نفس خود را برگردانید. حتما به صفحه آموزش عزت نفس نگاهی بیاندازید!
Responses