دلیل عدم پذیرش خود اغلب به انتظارات بالا و مقایسه خود با دیگران برمیگردد. اما ما میتوانیم با برخورداری از دیدگاههای مثبت و تغییر در الگوهای رفتاری خود، از این مشکل خلاصه شویم و خودمان را بپذیریم.
1. دیدگاههای مثبت به خود
دلیل عدم پذیرش خود میتواند در داشتن انتظارات بالا و کمبود دیدگاههای مثبت به خود نهفته باشد (بگذارید کمی ساده تر بگویم، دلیلی اینکه وقتی انتظارات بالا از خودمان داشته باشیم، یا در مورد خودمان دیدگاه مثبت کمی داشته باشیم، می تواند این باشد که خودمان را همانطور که هستیم نپذیرفته ایم و با خودمان دشمن هستیم.) خوب حالا راه حل چیست؟
باید به خودمان بگوییم که هیچکس کامل نیست و هرکس دارای نقاط قوت و ضعفی است. از مشاهیر و الگوهای موفق نقل قول کنیم و از تجربیات آنان الهام بگیریم. مانند این نقل قول از آلبرت اینشتین: “هیچ کس نمیتواند به شما آینده را بدهد؛ اما شما میتوانید خودتان را آماده آینده کنید.”
تمرین یادآوری نقاط قوت و موفقیتها:
برای تمرین لطفاً یک لیست از نقاط قوت و موفقیتهای خودتان تهیه کنید. هرچند کوچک و بزرگ، همه چیز مهم است. هر روز صبح، قبل از شروع به کار، نگاهی به این لیست بیندازید و خود را به یاد این موفقیتها بیاورید.
2. قطع کردن ارتباط با مقایسه
مقایسه با دیگران میتواند منجر به عدم پذیرش خود شود. باید به خودمان یادآوری کنیم که هر فرد مسیر خاص خود را دارد و مقایسه کردن با دیگران بیفایده است. به جای اینکه انرژیمان را در تلاش برای مثل دیگران شدن بگذاریم، به پتانسیلها و تواناییهای خودمان اعتماد کنیم و بر آنها تمرکز کنیم.
تمرین متوقف کردن مقایسه با دیگران:
هر بار که به خود مییابید که در حال مقایسه با کسی دیگر هستید، خود را متوقف کنید. بهجای اینکه با دیگران رقابت کنید، به رشد و پیشرفت شخصی خودتان اهمیت دهید. با خودتان صحبت کنید و بگویید: “همه ما مسیرها و شرایط مختلفی داریم و من نیازی به مقایسه با دیگران ندارم.”
این مورد واقعاً به عزت نفس مربوط است، اگر نمی دانید عزت نفس چیست خواهش می کنم مقاله عزت نفس چیست را مطالعه کنید. یا از صفحه آموزش عزت نفس شروع کنید
3. تغییر در الگوهای رفتاری
برای خلاص شدن از عدم پذیرش خود، لازم است الگوهای رفتاری خود را مورد بازنگری و تغییر قرار دهیم. به جای تمرکز بر نقاط ضعف، به جستجوی نقاط قوت خود بپردازیم و در جهت بهبود آنها تلاش کنیم. برای حل این مورد باید با استفاده از تمرینهای روانشناسی، تغییر نگرش منفی به مثبت تغییر دهیم.
تمرین روانشناسی مثبت:
- روزانه تمرینهای روانشناسی مثبتی انجام دهید. مثلاً نوشتن سه نقطه قوت یا چیزهایی که از خودتان راضی هستید.
- از تمرینات مثبتی مثل “نوشتن نامه به خود”، “آیندهنگری مثبت” و “تمرین شادی” هم می توانید استفاده کنید.
با انجام این اقدامات، قطعاً میتوانید خود را بپذیرید و به زندگی با اعتماد به نفس بیشتری ادامه دهید. البته همیشه به یاد داشته باشید که اگر انتظارات بالایی از خود دارید به دلیل این است که خودتان را نپذیرفته اید.
یک نکته مهم:
باید به این تمیریناتی که انجام می دهید آگاهی کامل و باور داشته باشید، اگر ذره ای تردید در انجام این تمرینات دارید، شک نکنید باید با یک متخصص صحبت کنید. اگر اینکار برای شما سخت است ما بهترین دوره عزت نفس را برای شما آماده کردیم که مهرداد ارجمندی کاملا این مشکل را برای شما برطرف می کند. می توانید از دوره رایگان عزت نفس هم شروع کنید، مشکل شما را حل می کند!
پاسخها
با خوندن این قسمت از عزت نفس بیش از پبش به نقاط قوت خورم پی بردم